top of page

8 DŮVODŮ PŘOČ TI JÓGA ZMĚNÍ KARIÉRU



Jóga nabízí hned několik typů cvičení, které nabízí širokou škálu benefitů. Jen pak na nás, abychom si vybrali, který z těch benefitů potřebujeme v daný moment.



1) Zvyšuje flexibilitu a pohyblivost

Rozsah pohybu umocňuje kvalitu a efektivitu kterékoliv dovednosti a otevře pomyslnou bránu k novým technikám, které se s omezenou pohyblivostí zkrátka nedají realizovat.


Tak například bruslení: mobilnější kyčle= lepší technika bruslení.

S flexibilními kyčelními klouby dokážeme prodloužit skluz a tím také zvýšit rychlost bruslení, stejně pak také zvýšíme obratnostní dovednosti, protože na místo dvou krátkých kroků nám postačí jeden, který bude rychlejší a efektivnější.


2) Zlepšuje stabilitu

Stabilita je pro hokejistu klíčová. Jak všichni víme, hokej je kontaktní sport plný bodyčeků, je proto nezbytně nutné na ně být připravený. Jóga vám pomůže zlepšit stabilitu procvičováním stabilizačních cvičeních, při kterých budete nuceni využít ty nejhlubší (fascie) a nejmenší svaly ve vašem těle, o kterých jste nejspíš ani nevěděli že je máte.

3) Zlepšení dýchání

Je jednoduché říct zlepšení dýchání, ne každý tomu musí věřit. Je ale vědecky prokázáno, že správným praktikováním jógy lze navýšit kapacitu plic a dále rozvíjet svůj dýchací systém.

To pro hokejistu znamená větší výdrž, optimálnější výkon a rychlejší zotavení mezi každým střídáním.


4) Psychická a mentální síla a odolnost

V hokeji je velice důležité, aby se hráči cítili “dobře”. V józe praktikujeme řadu cvičení pro posílení psychiky, soustředěnosti a jakési mentální kázně.

Navíc studia prokazují, že díky dýchacím technikám, které se při józe praktikují, se z těla uvolňují stresové hormony a aktivuje se produkce důležitých antioxidantů.


5) Prevence zranění

Možná nejdůležitějším bodem bude prevence zranění. Hokej je fyzicky velice náročný sport a hráči často zůstávají ze hry kvůli zraněním. Mezi ty nejtypičtější patří natažená třísla, natržené svaly nebo problémy se zády. Problémy se zády vznikají hlavně kvůli nevyvážené zátěži (držení hole pravá/levá) a absenci kompenzačních cvičení.


Cvičením jógy se díky správné technice cvičení, nenásilnému protahování a kontrolovanému dýchání dostanete do toho nejhlubšího protažení a to nejen svalů, ale i kloubů a obratlů.

Když už k nějakému tomu zranění přeci jen dojde, díky dlouhodobému praktikování jógy a vitálnějšímu tělu se zotavíte rychleji.


6) Kvalita spánku


Jóga může podle některých studií pomoci také v ohledu spánku. Konkrétně zvyšuje jeho kvalitu a dodává energii po ranním probuzení. Její praktikování podle odborníků pozitivně ovlivňuje produkci spánkového hormonu melatoninu, čímž pozitivně ovlivňuje náš spánkový cyklus.

7) Odbourávání stresu

ÁSANY = jógové pozice

Pravidelné provádění jógových pozic může být skvělým způsobem, jak snížit stres, pokud se cítíte přetížení a také jako preventivní prostředek. Vedle toho, že má vliv na vyvážení nervového systému, snižují ásany patologické svalové napětí. Z pohledu jógy může stres vyvolávat svalovou ztuhlost a působí to i obráceně – stažené svaly mohou zvýšit vaši stresovou zátěž. Efektivním způsobem, jak uvolnit chronický zdroj stresu jsou různé sestavy ásan – a to navzdory tomu, že při některých pozicích nemusíte zdánlivě pozorovat žádné uvolnění, zatímco je provádíte.

8) Kompenzace jednostranné zátěže

Sportovec zapojuje stále stejné svaly, které tím přetěžuje. Naopak svaly, které jsou při daném sportu zapojovány minimálně, se oslabují. Vzniká tak nerovnováha mezi svalovými skupinami a tzv. svalové dysbalance, které často vedou ke zranění.

Jóga nám pomůže zapojit a posílit ty nejhlubší svalové skupiny . Tím docílíme lepší koordinace těla a získáme zdravé držení těla.

bottom of page