top of page

První klubová spolupráce s HC Dukla Jihlava. V rozhovoru trenér brankářů A-týmu Dukly Lukáš Sáblík.



Lukáš Sáblík se chystá na svoji první sezonu v roli trenéra brankářů u A-týmu, kde bude předávat své bohaté zkušenosti ze své trenérské i hráčské kariéry. Vždyť on sám dokázal zasáhnout hned do 13 sezón za jihlavský A-tým v roli brankáře. Lukáš Sáblík také odehrál několik sezón v České extralize. Nejraději nejspíš vzpomíná na sezonu 2008/2009, kdy se mu podařilo vyhrát titul mistra České Republiky s HC Energie Karlovy Vary.


Teď se Lukáš věnuje hlavně trénování brankářů v jihlavském klubu. Mimo jiné také založil brankářskou školu Brankářské Centrum.

V rozhovoru vám prozradí, proč se rozhodl navázat spolupráci s Yoga For Hockey a mnohem více.



 

1) Proč jste se rozhodl navázat spolupráci s Yoga For Hockey a v čem si myslíte, že jóga pomůže vašim svěřencům?


“Líbil se mi koncept, kdy se brankáři mohou individuálně věnovat péči o své tělo.

Já vidím největší přínos jógy v lepším rozsahu pohybu a mobilitě. Dále potom u dospělých hráčů může posloužit ke koncentraci a uvolnění se.”


2) Když jsme v létě přijeli na ukázku do vašeho klubu, odcvičil jste si lekci jógy spolu s hráči. 7 let po ukončení své aktivní kariery jste byl jeden z těch nejflexibilnějších, jaký je váš návod na flexibilitu a zdravé tělo? A jak jste se cítil při cvičení a po cvičení?


“Bohužel se již svému tělu nevěnuji, jak by si zasloužilo. Věřím ale, že bezmála 30 let aktivního sportu se mi vrací i nyní, kdy už tolik nesportuji. Cvičení bylo fajn a jsem si jistý, že se mu budu věnovat i do budoucna.”


3) Jako bývalý profesionální brankář jste samozřejmě pracoval na své fyzické i psychické stránce po celý život, měl jste možnost vyzkoušet si jógu i v minulosti?


“Jógu jsem v této formě cvičil poprvé. Samozřejmě jsem se s vybranými prvky v minulosti setkal. Při strečinku spousta cviků vychází z jógy.”


4) My se v józe pro hokejisty snažíme pracovat na 2 různých odvětvích. Jedno z nich je zaměřeno na fyzické benefity jakožto mobilita, flexibilita, kompenzace pohybu atd. a druhé odvětví se zaměřuje na mentálni rozvoj jako např. soustředěnost nebo koncentrace. Které odvětví si myslíte ze si zaslouží větší pozornost?


“Pro sportovce jsou obě složky, sportovní i mentální, důležité. Já bych je neodděloval, je vhodné trénovat obě.”


5) Můžete na základě vaší zkušenosti porovnat přípravu brankářů z doby kdy jste začínal s profesionálním hokejem s přípravou, kterou chystáte pro vaše svěřence?


“Prošel jsem si různými typy přípravy. V začátcích byla náročná, trénovali jsme dopoledne a odpoledne několik hodin. V současné době je trend opačný, trénink se zkrátil, ale zároveň zefektivnil. Je k dispozici mnoho studií a nových prostředků k tréninku.”



6) Ve spolupráci s Yoga For Hockey se budete setkávat s online tréninkem formou videí, to vám umožní cvičit prakticky kdykoliv a kdekoliv. Jak často a kdy (před nebo po tréninku) plánujete zapojit tuhle formu tréninku do vaší přípravy?


“Jógu mohou brankáři cvičit prakticky každý den. Byl bych rád, aby ji zařadili minimálně 3x týdně po tréninku jako prostředek pro zlepšení flexibility a mobility svého těla.”



bottom of page